Łyżka na jajko. Tyle wystarczy, by jajecznica wyszła kremowa i aksamitna, jak nigdy dotąd
Jajecznica to najpopularniejsze śniadanie na światowych stołach. Jeśli znudziła wam się klasyczna, proponuję małą wariację na jej temat. Dodajcie do jajek trochę białego sera, a potrawa zyska na smaku i konsystencji. Nie trzeba dużo, wystarczy łyżka na każde jajko.
Kilka słów o serze ricotta
Do mojej jajecznicy dodaję często biały ser, ale nie zwykły a delikatny, kremowy. To włoski ser ricotta, odznaczający się aksamitną konsystencją i słodkawym smakiem. Co ciekawe, ser ten nie jest wytwarzany z mleka, a z serwatki, która pozostaje po produkcji np. sera mozzarella.
Ser ten jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B. A przy okazji ma niską zawartość tłuszczu. Z tego powodu jest niskokaloryczny, lekkostrawny i pożywny. Zawiera mało sodu, świetnie sprawdza się w diecie dzieci i osób starszych. A przy tym ricottę można stosować do potraw słonych i słodkich.
Jak zrobić puszystą, kremową jajecznicę?
By przygotować puszystą jajecznicę z serem ricotta, wystarczy dodać ją w odpowiednim momencie i w odpowiedniej ilości. Ja stosuję proporcję łyżka sera na jedno jajko. Ser dodaję do jajek wybitych do miseczki i energicznie rozkłócam składniki widelcem. Po wylaniu masy jajecznej na patelnię, całość smażę na średnim ogniu, często ją mieszając. Dzięki temu jajecznica wychodzi lekka i kremowa. Ważne jest, by jajecznicy nie smażyć zbyt długo. Najlepiej do momentu, aż jajka zaczną gęstnieć. Wtedy trzeba ją zestawić z ognia.
Przepis: Jajecznica z ricottą
Puszysta, aksamitna jajecznica we włoskim stylu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 4 łyżki sera ricotta
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówJajka umyj, wybij do miseczki. Dodaj do niej ser, trochę soli i pieprzu. Składniki energicznie rozkłóć widelcem.
- SmażenieNa patelni rozpuść masło. Wlej masę jajeczno-serową i smaż ją na średnim ogniu, często mieszając. Gdy lekko się zetnie, jajecznica jest gotowa.
Czym wzbogacić kremową jajecznicę?
Jajecznica z dodatkiem sera ricotta wychodzi kremowa i bardzo smaczna. Ma też tę zaletę, że długo pozostaje wilgotna. By była bardziej aromatyczna, można do niej dodać też trochę startego parmezanu lub pokruszonej fety. Przed podaniem jajecznicę warto też posypać posiekanym szczypiorkiem, który doda jej smaku i apetycznego wyglądu.